Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Kuinka Bitcoin-kaivos toimii?

Bitcoin

Muistatko vielä markka-ajan? Silloin pelättiin, ettei ikinä opita käyttämään euroja. 

Muutamien vuosien päästä saatetaan ihmetellä, miksi paperirahaa ja kolikkoja käytettiin niinkin pitkään. 

Jo nyt ostokset – ne kaikista pienimmätkin – tehdään pankki- tai luottokorteilla. Käteistä on yhä harvemman lompakossa.

Seuraava mullistava askel saattaa olla virtuaalivaluuttaan siirtyminen. Kiinassa on jo oma virtuaalivaluutta, minkä käyttäminen yleistynee ihan lähitulevaisuudessa.

Myös muualla maailmassa ollaan ottamassa käyttöön virtuaalista valuuttaa, kuten kryptodollaria.

Tunnetuin virtuaalinen valuutta on edelleen Bitcoin. Bitcoineilla voi jo nyt tehdä ostoksia netissä. Ne käyvät maksuvälineinä myös lukuisilla nettikasinoilla. 

Suomalaisessa kahvilassa, junassa tai ruokakaupassa Bitcoineja ei vielä hyväksytä, mutta tilanne voi hyvinkin muuttua lähiaikoina.

Lue lisää Bitcoineista – kerromme muun muassa sen, kuinka ostat bitcoinia helposti.

Bitcoin on suvereeni

Bitcoin on virtuaalisen rahan suvereeni järjestelmä, eli sitä ei esimerkiksi ole sidottu mihinkään reaalimaailman valuuttaan. Bitcoinia ei säätele minkään maan hallitus tai mikään muukaan taho. Sitä voi kuitenkin louhia, ostaa ja myydä verkossa. Sillä voi myös ostaa joitain tuotteita ja palveluita.

Tämän sähköisen valuutan käyttämisen mahdollistaa tietokoneiden maailmanlaajuinen vertaisverkko. Jokaisen valuutansiirron oikeellisuus varmistetaan kryptologisin menetelmin, vertaisverkon laskentatehoa hyödyntäen. Jokainen Bitcoin-siirto kirjataan kaikkien nähtävillä olevaan ”tilikirjaan”, mistä käytetään nimitystä lohkoketju (blockchain).

Samaa lohkoketjumenetelmää voidaan hyödyntää esimerkiksi timanttien tai koboltin alkuperän varmistamisessa, tietyn valmistuserän komponenttien jäljittämisessä tai vaikkapa käytetyn auton omistaja- ja huoltohistorian selvittämisessä. 

Bitcoinin huonoihin puoliin kuuluu se, että se sopii myös rikollisiin tarkoituksiin. Sitä on käytetty jo jonkun aikaa huumekaupassa. Suomen Tulli kertoikin alkuvuodesta 2021 myyvänsä kymmeniin miljooniin paisuneen Bitcoin-omaisuutensa. Tuo omaisuus on hankittu nimenomaan takavarikoimalla – Tullin tietokoneet eivät louhi virtuaalivaluuttaa sillä aikaa, kun niitä ei tarvita tiedonhakuun ja tietojen tallentamiseen.

Muutama sananen Bitcoin-kaivoksista

Bitcoin-kaivokset yrittävät ratkaista matemaattisesti monimutkaisia ongelmia. Kun jokin yksikkö onnistuu ratkaisemaan ongelman, syntyy Bitcoinin lohkoketjuun yksi uusi lohko. Palkkio voi olla 6,25 Bitcoinia. Vuoden 2020 lopussa yhden Bitcoinin arvo oli yli 18 000 dollaria, joten kaivoksen pyörittäminen (siis uusien Bitcoinien tuottaminen) voi olla hyvinkin tuottoisaa. 

Valitettavasti Bitcoinien louhiminen vie valtavasti energiaa. Bitcoinien louhimisesta onkin tullut kalliimpaa kuin kullan louhimisesta! Yksittäisten ihmisten ei enää oikein kannata louhia Bitcoineja, sillä siihen tarvitaan kallis tietokone ja valtavasti sähköä. Homma voi olla tappiollista. 

Jos sinulla sattuu olemaan vuokrasopimus, mihin sisältyy sähkö, muuttuu Bitcoinien louhiminen heti houkuttelevammaksi. Jotkin opiskelija-asuntosäätiöt saattavat tarjota tällaisia vuokrasopimuksia. Esimerkiksi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin vuokrasopimuksista noin 50 % sisältää sähkön. Hoas ei kuitenkaan ole kieltänyt opiskelijoita valjastamasta tehokkaita tietokoneitaan virtuaalisten valuuttojen louhimiseen. 

Se, että Bitcoinien louhiminen ja käyttäminen vievät niin paljon energiaa, on tuhoisaa myös ympäristön kannalta. Energian käyttämistä tulisi aktiivisesti vähentää, jotta ilmastonmuutos saataisiin pysäytettyä.

Bitcoin kuluttaa lähes yhtä paljon sähköä kuin koko Suomi. Itse asiassa, Bitcoin käyttää 0,5 % maailman sähköenergiasta . Yksittäinen ”rahansiirto” kuluttaa saman verran kuin hollantilainen kotitalous kuukaudessa.

Jos Bitcoinien käyttö yleistyy entisestään, saattaa ilmasto lämmetä 2 astetta jo 2030-lukuun mennessä.

Miten ostaa Bitcoineja?

Miten ostaa Bitcoineja?​

Kuten edellä kerrotaan, Bitcoinien louhiminen on hintavaa, ja Bitcoineissa on omat ongelmansa.

Jos kuitenkin tahdot hankkia Bitcoineja, kannattaa aloittaa ostamalla niitä. Ensimmäinen askel on Bitcoin-lompakon hankkiminen. 

Jos sinulla ei ole Bitcoin-lompakkoa, et voi vastaanottaa, lähettää tai säilyttää tätä virtuaalista valuuttaa. Virtuaalivaluutalle varattu kukkaro voi olla esimerkiksi tietokoneelle tai älylaitteelle asennettu ohjelma.

Muista aina varmuuskopioida lompakkosi. Jokainen Bitcoin-lompakko tarjoaa mahdollisuuden varmuuskopiointiin. Jos varmuuskopiointi unohtuu, on mahdollista, että jokin poikkeustilanne saa koko Bitcoin-omaisuutesi katoamaan silmänräpäyksessä. 

Saat lompakkoosi täytettä ostamalla Bitcoineja esimerkiksi plus500-sivustolta. Ostopaikkoja on verkossa lukuisia. 

Jos lähistöllä on Bittimaatti, voit käydä ostamassa Bitcoineja myös käteisellä.

Toinen tapa saada Bitcoineja on myydä netissä erilaisia tuotteita ja palveluita Bitcoineja vastaan. 

Kun kukkarossasi on Bitcoineja, voit alkaa käyttää niitä verkkoshoppailuun tai vaikka hyväntekeväisyyteen. 

Voit myös jäädä odottelemaan mahdollista arvonnousua, tai vaihtaa Bitcoinisi johonkin toiseen virtuaalivaluuttaan – Bitcoin ei todellakaan ole ainut kryptovaluutta, mitä voi hankkia shoppailua tai vaikkapa sijoittamista varten. Muista kuitenkin virtuaalivaluuttaan sijoittamisen riskit – kryptovaluutan arvo voi myös romahtaa.

Lisää artikkeleita

Supersankari

Digitaaliset tuotteet ja palvelut

Share on facebook Facebook Share on twitter Twitter Share on linkedin LinkedIn Digitaaliset tuotteet ja palvelut Digitaalisuus on nykyään tullut erottamattomaksi osaksi